8 mai 2011

Mesaje trecute şi actuale - Resemnarea le români


Mă uitam la diverse videoclipuri româneşti, şi mi s-a revelat  "capacitatea" românului de a face "mişto" sau de a se plânge de mizeriile care i se întâmplă, fără însă a schiţa orice urmă de acţiune. E drept uneori să faci haz de necaz ajută la moral, însă de la un punct încolo poate dăuna grav sănătăţii dacă nu iei realitatea de coarne şi nu îţi asumi nişte responsabilităţi.


Eram avertizaţi încă de timpuriu că lucrurile nu merg într-o direcţie bună:

Sarmalele reci - Ţara te vrea prost


Încă o încercare:

Sarmalele reci - Prostia la putere


Vali, ne propunea un exerciţiu de înţelegere:

Vali Sterian - Exerciţiu


Totuşi, viaţa nu e făcută să-ţi baţi capul cu probleme, e pentru distracţie...

Sarmalele reci - Şpriţ de vara


Erau şi unii care vedeau nebunia dar, ce puteau face? ( ei erau consideraţi nebunii...)

Omul cu sobolani - Razna


Confuzie totală, nu mai înţelegem ce se-ntâmplă, dar ceva este clar, este o lege universală...

Holograf - Banii vorbesc


S-a schimbat ceva?

Timpuri noi - Victoria


Este evident ce se-ntâmplă, s-a creat o mafie care suge de resurse pe cei mulţi "condamnaţi" la supunere: "Legea-i scrisă de noi, deci dreptatea-i a noastră"..

Celelalte cuvinte - Balanta


Constatăm detaşaţi încotro ne îndreptăm.. dar nu putem adopta decât o atitudine de sictir obscen..

Parazitii - Tot ce e bun tre' să dispară



N-am prea găsit mesaje de încurajare, care să îndemne cumva la responsabilizare, la autoevaluarea propriilor acţiuni..
Oare întrebarea "Încotro ne îndreptăm, şi ce pregătim pentre generaţiile următoare?" ne va trezi din buimăcie şi resemnare?

Vali Sterian - Axioma copiilor

6 comentarii:

Mihvoi spunea...

Mda, trist. Simt uneori şi la mine tendinţa de a mă complace într-o autoironie naţională, dar trag de mine şi mă gândesc ce pot încerca ca să schimb ce nu-mi place. Mă mai iau de unul care aruncă ţigări pe jos, mai fac o petiţie la primărie, poate începe să se schimbe câte ceva.

A nu face nimic şi a aştepta rezultate diferite este total nerealist.

Să auzim de bine !

individul_x spunea...

Până la urmă totul porneşte de la gesturile mici care contează...
Şi poate ar mai fi o chestie.. poate mulţi dintre noi nu sunt răuvoitori, pur şi simplu nu au încredere în ei sau nu ştiu cum să reacţioneze. Poate e nevoie şi de cineva care să le arate că se pot îmbunătăţi mai multe dacă în loc să ne plângem am face chiar si cel mai mic efort către a îndrepta lucrurile..

codru'verde spunea...

circula zilele astea scrisoarea angajatului de la raiffaisen in care descrie viata majoritatii romanilor - sclavi ai celor putini care dispun de ei. in speranta ca se vor regasi si altii in ceea ce scria el acolo si se vor asterne pe gandit, am dat fw la cativa colegi mai destupati, credeam eu. raspunsul a venit prompt de la o colega care se intreba daca n-a fost dat afara:
"sincer, eu ma amuz, pentru ca nu mai cred demult ca se poate rezolva ceva.
nu cred ca vom putea fi vreodata uniti atat timp cat toata lumea se gandeste cum sa faca rau celuilat, sa il puna in inferioritate, minte dezinvolt si se lauda fara temei.
chiar crezi ca astfel de oameni cu orgoliul pana la tavan sunt interesati sa se uneasca?"
sfatul meu pt ea: sa nu inceteze sa-i caute pe cei care sunt dispusi sa faca ceva si efectiv sa actioneze de oricate ori are ocazia, chiar cu riscul de a fi dat la o parte

individul_x spunea...

Foarte mulți oameni sunt încastrați într-o condiționare pe care n-au examinat-o niciodată..

Nu sunt obișnuiți să-și pună probleme, să se întrebe de ce. Nu e neapărat vina lor, asta li s-a băgat în cap de mici. Nu suntem învățați să gândim, suntem pregătiti sa executăm ce ni se spune, să ne supunem.. să nu tulburăm apele.. să ne fie frică unii de alții..

Cred că oamenii pot fi scoși din starea asta de amorțeală, dar e nevoie de exemple, de unii care să-i facă să se întrebe, da de ce face ăla așa? Dacă e unu or să zică că-i dus, dacă-s doi, trei, patru, poate că or să se gândească mai serios.. și vor ajunge in cele din urmă să înțeleagă... și să devină la rândul lor exemple...până se va ajunge la masa critică..

individul_x spunea...

Cea mai importantă întrebare este DE CE?

bogdan spunea...

Ai uitat de clasica Miorita:):

http://www.youtube.com/watch?v=uegTaRTulYM