9 mai 2011

Metaguvernare reloaded



Cam acum un an, pe vremea asta, încercam eu să pun pe picioare site-ul Metaguvernare, iar după o lună şi ceva de încercări, sau mai bine zis de neîncercări, am renunţat...
L-am lăsat la pritocit iar acum cu forţe proaspete şi ceva îmbunătăţiri purced într-o nouă încercare...

Care era treaba cu site-ul ăsta şi ce dracu e Metaguvernare?

Păi, site-ul este materializare unei idei mai vechi de-a mea care în principiu susţine că oamenii ar trăi mult mai decent şi aş îndrăzni să spun mai fericiţi, dacă ar colabora pentru a rezolva problemele comune.

Cu alte cuvinte în loc să-i lase pe guvernanţii ăştia îmbuibaţi să-şi facă afacerile pe cârca noastră, să nu rezolve nimic altceva decât ecuaţiile care măresc numărul banilor din contul lor şi-l micşorează pe cel din contul nostru,  poate ar fi mai inteligent dacă noi, oamenii obişnuiţi, ne-am organiza singuri să ne rezolvăm problemele...pe principiul că dacă ai o mâncărime tot ce-ţi doreşti în momentele alea e s-o scarpini, adică eşti super motivat. Cam aşa e şi cu problemele. Este cumva absurd să aştepţi să vină altul să-ţi scarpine mâncărimea. La fel e şi cu guvernarea asta reprezentativă. Pe noi ne doare ceva şi aşteptăm să vină Nenea parlamentaru' să-mi aline mie durerea când are şi el durerea lui.. în spate.

Ei bine exact asta înseamnă Metaguvernare, adică actul prin care oamenii colaborează pentru a rezolva problemele comune şi, foarte important, gestionează însuşi mecanismul prin care sunt luate deciziile. Sistemul de guvernare trebuie să fie construit pe o buclă de reacţie negativă, care nu-i va permite să o ia pe arătură.

Ce-nseamnă asta?
În sistemul de guvernare actual, cei care guvernează sunt şi cei care controlează sistemul de guvernământ, adică ce pot ei sau nu să facă. Mai simplu spus: "Ei centrează ei dau cu capu'". Cu alte cuvinte tu, ce-l reprezentat, nu ai niciun control asupra actului de guvernământ, nu-l poţi schimba în niciun fel, în cel mai bun caz poţi schimba ceea ce te lasă guvernanţii să schimbi, de obicei oamenii, dar nu sistemul. Vax! Asta înseamnă abuz de putere. Guvernarea ajunge să dicteze fără a i se putea dicta, devine o entitate separată dar care gestionează toată puterea. Asta este adevărata catastrofă a vremurilor noastre!!

Exact asta încearcă să elimine, Metaguvernarea. Toţi cei implicaţi pot influenţa modul în care se face guvernarea, astfel încât dacă un individ sau un grup mic de "privilegiaţi" vor încerca să deturneze puterea ceilalţi vor avea pârghii pentru a putea interveni.

Asta e ideea. Până acolo mai e. Dar, putem începe prin a ne organiza să rezolvăm probleme mai mici, dar dureroase. Cei care au o problemuţă comună se pot organiza şi colabora pentru a vedea ce-i de făcut.


Când spui colaborare în primul rând spui comunicare. Şi-aşa ajungem la site.

Scopul primar este ca cei care au probleme comune să se găsească cumva, şi să încerce împreună, întâi virtual, apoi de ce nu, fizic să găsească o soluţie şi chiar să o implementeze. Se pot vota problemele şi soluţiile şi se pot chiar asigna priorităţi, pentru cele în care vrei să te implici activ. Se creează astfel coeziune, apropiere, empatie, elemente fundamentale, zic eu, într-o societate sănătoasă.

Acestea fiind zise, că şi aşa m-am întins cam mult... aaa.. să nu uit.. să nu vă aşteptaţi la prea mult.. momentan e doar un început, o prezentare a conceptului.. care în timp, dacă va exista participare şi interes, se va dezvolta... dar până atunci:


 










Niciun comentariu: