2 iunie 2011

Problema de fond a manipulărilorRăspunsul meu la postul lui Turambar, Cei patru piloni ai nevoii de religie , prin care încerc să ating problema de fond ce stă la baza manipulării religioase şi politice:


"Într-adevăr, nevoia de a fi ghidat este un semn de infantilism, care după o anumită vârstă cauzează mari daune.

În fond, motivul pentru care religiile agresive (să fi făcut un pleonasm?) au prins atât de bine este pentru că le-au spus oamenilor ce să facă iar ei n-au trebuit să-şi mai bată capul.

După părerea mea, exact această renunţare la "a-ţi mai bate capul" este cauza principală a nenorocirilor cu care ne confruntăm azi.

Autorităţile, care prin însăşi natura lor sunt agresive, violatoare, nu pot exista decât pe acest fond de ignoranţă şi delăsare.

Care este punctul de cotitură?

Este acela în care fiecare începe să gândească, şi să-şi asume responsabilitatea propriilor acţiuni. Iar asta înseamnă a se înţelege pe sine, şi sistemul din care face parte şi de a căuta moduri de a îmbunătăţi întreg ansamblul.

În acest mod de funcţionare întrebarea primordială este "De ce?" ceea ce va duce la înţelegerea motivelor pentru care acţionăm. Odată ajuns aici un individ nu mai poate fi manipulat cu uşurinţă, iar asta va duce în cele din urmă la o societate care se va autoregla deoarece indivizii care o compun vor fi adoptat ei înşisi o atitudine de autooptimizare continuă.

Din teoria sistemelor ştim că modalitatea prin care un sistem se poate autooptimiza, adică tinde să se îmbunătăţească constant în timp ce rămâne stabil este bucla de reacţie.

De aceea nu-mi doresc decât să văd cât mai multe persoane care se transformă din simple relee pasive, care lasă informaţia să treacă neschimbată, în sisteme inteligente, active, care filtrează şi analizează informaţia primită din sistem şi care apoi o proiectează înapoi în direcţia reducerii abuzurilor şi comportamentelor nedorite."

Un comentariu:

Anonim spunea...

Iata o posibilitate de exprimare originala in conformitate cu conceptia acestui site: www.partidul-ideal.ro