17 mai 2016

Meritocrația salvează RomâniaANAF a publicat "lista rușinii", cu cei care au cele mai mari restanțe la plata taxelor. Genial.

Dar de ce nu publică și o "listă de merit" cu cei care au contribuit cel mai mult la stat ? Asta nu interesează pe nimeni nu-i așa ? De ce să-i "premiem" pe cei care performează când putem să-i "pedepsim"  pe cei care "greșesc" ?

Cultura meritocrației este ceva ce pare să ne fie străin ca și societate, însă aceasta este singura care promovează performanța. Niciodată "așa nu"  nu va fi echivalent cu "așa da" și până nu vom înțelege asta n-o să scăpăm de penalii ce mint cu nerușinare la televizor..

Poate nu este evident la prima vedere, dar cultura lui "așa nu" este promotoarea corupției . De ce ? Pentru că o minte îngrădită nu poate reacționa decât în 3 feluri:

  • Fie submisiv, caz în care orice capacitate de inițiativă este distrusă iar valoarea omului este redusă la cea a unui animal de povară

  • Fie agresiv căutând eliberarea instantanee prin violență directă

  • Fie subversiv căutând eliberarea prin mijloace ascunse ori de câte ori autoritatea care a instituit barierele nu este pe fază.. Ori nu asta este premiza corupției ? 


Blocați în cultura evitării vom cădea mereu prada fie victimizării, fie corupției fie agresivității animalice..

Formarea unui caracter nu se poate face decât prin cultura lui "așa da" . Îmi doresc să văd asta în societatea românească.

Iar atunci poate o să înțelegem că tot acest sistem bazat pe o "autoritate" care ia, pentru ca apoi să-ți dea ce vrea ea, este un sistem cu susul în jos care nu va promova niciodată corectitudinea, performanța și hărnicia..

Poate o să înțelegem că individul este stăpân pe produsul muncii sale și un sistem corect și performant este unul care îi permite să contribuie unde și cât vrea el, iar apoi îi premiază pe cei care au contribuit cel mai mult.

În acest sistem votul va consta în a contribui cu o parte din energia ta la un proiect în care crezi și pe care îl consideri important, iar campaniile vor fi de fapt concursuri de proiecte cu obiective clare, relevante,  realizabile, măsurabile și precise susținute de oameni care chiar își dau silința să aducă o schimbare în bine..
Nu visez... toate astea se vor întâmpla cândva..
Niciun comentariu: