7 iunie 2016

Venitul minim de bază, PSD, Waze - despre conflicte ireconciliabile

Elvețienii tocmai au avut referendum legat de adoptarea unui venit minim de bază de 2500 de franci pentru toți cetățenii. Inițiativa  a fost respinsă într-un mod categoric.

În același timp, în România au fost alegeri locale, unde PSD-ul a adunat aprope de 40% din voturi, rotunjind grosier. PSD-ul este partidul asistaților social și al combinatorilor. Adică al celor care vor să obțină avantaje fără să producă de fapt valoare. Înclin să cred că dacă s-ar fi ținut la noi referendumul pe care l-au votat elvețienii, ar fi trecut. Ce bine că nu se pune problema. La noi, asta ar fi dus la colaps. Uneori la asta se ajunge când unii urmăresc doar interesul lor imediat și nu înțeleg că interesul lor imediat poate fi inamicul interesului lor de mâine..

Nu zic, poate că ar fi ceva benefic într-o astfel de măsură, poate că ar permite unor oameni să urmărească niște obiective care nu ar produce valoare pe termen scurt, dar care ar fi benefice societății pe termen mediu și lung. Ca acest lucru să funcționeze însă, este necesar ca cetățenii acelui stat, să aiba un minim de educație și inteligență care să le permită să facă lucruri mai folositoare decât să se ducă în prima cârciumă și să-și umple golul din cap cu alcool. Aparent nici măcar elevețienii nu par să creadă că sunt la nivelul ăla, deși sunt mult mai evoluați decât noi.

În același timp, avansul tehnologic continuă să se insereze și să zdruncine diverse echilibre ce păreau să fie un dat.
Aplicația Waze, care permite șoferilor să găsească cele mai rapide rute spre destinațiile lor, a dus la disturbarea liniștii din diverse cartiere lăturalnice, contribuind la diminuarea confortului locuitorilor acelor zone. Dureros. Aparent oamenii, obișnuiți cu un trafic mult mai redus pe străduțele lor obscure, s-au trezit cu nenumărate hoarde de mașini poluându-le aerul și spațiul auditiv.  Nu este un lucru ușor de înghițit, așa că exasperați, au recurs la postarea de anunțuri false cu "drum în lucru", "radar" și alte asemenea pentru a păcăli aplicația să nu mai ruteze traficul prin cartierul lor.

Ei dar ce te faci, că aplicația Waze permite tuturor să pună anunțuri și pentru fiecare anunț fals, veneau 10 care îl infirmau, postate de cei care foloseau ruta respectivă.  În principiu fiecare parte are dreptate, însă iată că există situații în care nu se  poate ca toți sa aibă de câștigat.

Într-un fel cam acesta este punctul comun al acestor știri. Într-o societate există grupuri de indivizi ale căror interese intră ireconciliabil în conflict. Uneori toți au dreptate în felulul lor, alteori unii au mai multă dreptate decât alții. Uneori se poate găsi o soluție de compromis, alteori nu.

Cu toții vrem să avem suficienți bani să facem ce vrem și în același timp poate că nu ni se pare corect să întreținem pe cineve din rodul muncii noastre.
Cu toții vrem să ajungem mai repede acolo unde ne dorim și de asemena cu toții vrem să avem liniște în confortul propriei locuințe. În fiecare situație vrem să obținem ce e mai bine pentru noi, la fel și ceilalți. 

Cine câștigă ? Cei care sunt mai determinați, mai echipați, mai mulți.. dar nu poți fi de fiecare dată de partea câștigătorilor. În unele situații trebuie să lași de la tine..


Sursa.


Niciun comentariu: