9 iunie 2016

Transportul RATB în București gratuit - reacții, opinii, propuneriNici nu a propus bine noul primar ales al Bucureștilui, Gabrilea Firea, ca transportul RATB să devina gratuit, că s-au și stârnit șuvoiuri de atacuri neargumentate, venite din toate părțile să "invalideze" ideea.

Deci, ca să fie clar, eu nu am votat-o pe această doamnă, dar înțeleg că problemele nu se rezolvă rejectând din start orice idee care nu vine de la tine.

Doamnelor și domnilor concetățeni, să știți că un popor sau un om pierdut, este acela care și-a pierdut instictul de a mai căuta și recunoaște ce este bine pentru el și a rămas doar cu un reflex de ură patologică indus de prea multe traume.

Acest gen de reflex îl recunosc în reacțiile pe care le-am văzut astăzi la ideea menționată mai sus.

Pot să asemuiesc acest gen de reacție cu cea a unui câine înrăit, care mușcă mâna ce îi oferă o bucată de pâine,  care nu mai crede în nimeni și în nimic. Pentru el oricine este dușmanul. Asta ne dorim să fim ?

Eu nu spun că ideea propusă este bună, spun doar că ar fi sănătos să facem o analiză bazată pe fapte, argumente și cifre și apoi să tragem concluziile.

Eu nu spun de asemenea, că această propunere nu este strict menită să ia ochii și să mai câștige niște voturi pentru parlamentare și apoi să fie lăsată baltă, dar nu putem face această judecată încă. Trebuie să urmărim faptele și apoi să judecăm.

Dincolo de asta, ne suntem nouă datori să luăm în serios orice potențială soluție la niște probleme care ne interesează.

Toți ne plângem de traficul din capitala, dar sărim la gâtul oricui  propune ceva.

Uitați halal de reacții la "distinșii" noștri "politicieni" și oameni de cultură:

 Traian Băsescu


- "Este o soluție irațională."

Și vreți sa vă credem pe cuvânt? Da nu mai bine ne prezentăți raționamentul prin care ați ajuns la această concluzie? Sau pentru că e irațională n-aveți nevoie de raționament ? 


 RATB consumă cam 1.500 de milioane de lei pe an. Cu ce mai faci alte investiții necesare prin capitală?"

În această afirmație domnul Băsescu probabil se referă la cheltuielile totale ale RATB, nicidecum la suma pe care ar pierde-o RATB-ul dacă n-ar mai vinde bilete și abonamente care este undeva sub 200 de milioane anual.

Iată mai multe informații:

"Încasările totale din vânzări ale RATB au scăzut cu 4,5% în 2015, de la 186,10 la 177,76 milioane lei. Din acestea, cele provenite din vânzarea de titluri de călătorie și servicii s-au diminuat cu 3,6%, la 175,53 milioane lei, iar cele din contravaloarea cardurilor contactless, cu peste 10%, la 2,23 milioane lei."

Sursa


Deci, ceea ce face domnul Băsescu aici este o diversiune  (red hering), mutând discuția pe un alt subiect.


Nicolae Manolescu


În primul rând, costă pe cap de călător şase lei şi biletul e 1,5 lei sau aşa ceva. Deci pierderile sunt de 4,5 din 6 acum. Păi dacă mai scoţi şi biletele, se duce de râpă tot."

Poate ne explică și nouă domnul Manolescu, care este raționamenul prin care a ajuns de la enunțarea unor fapte, la concluzia că "se duce totul de râpă". Să vină cu niște cifre ceva, să ne lumineze, care este râpa, unde suntem noi și cum ajungem acolo.. "Când s-a pus problema transformării în societate comercială a RADET-ului, s-a observat imediat că trebuie mărite tarifele cu 60%."

Așa... ce legătură are asta cu subiectul discutat ? 


 "Ea nu ştie ce spune, cineva a învăţat-o prost."

Direct atac la persoană.


 "Ţine de promisiunile astea să zic aşa stângiste din campanie, care nu pot fi puse în practică, pentru că acolo trebuie să vii cu măsuri rezonabile economic."

De unde știe domnul Manolescu că această măsură nu este rezonabilă economic ? Să ne demonstreze cu cifre și calcule."Dacă începe aşa, începe prost.
Eu o cunosc pe Gabriela Firea foarte bine, nu-mi fac foarte mari iluzii. Ea e o fată drăguţă, deşteaptă, citită, mai face şi poezii, membră a Uniunii Scriitorilor, dar nu asta-i problema, problema este că întâi îţi trebuie o echipă, pe care eu nu văd s-o aibă, ar fi trebuit să ştim şi noi. În al doilea rând, îţi trebuie o anume minte acolo, acolo nu mai e politică, nu mai e populism, nu te duci şi spui scot biletele, asta-i o prostie."

Din nou atac la persoană.

"Acolo te duci şi spui uite, am priorităţile cutare şi am bani pentru. Pe mandatul meu voi termina cutare chestie şi voi lăsa urmaşului meu jumătate din proiectul al doilea şi aşa mai departe. Dacă nu faci chestiile astea, lumea nu te crede. Foarte repede se va vedea povestea asta".

 Doamna Firea a spus că îmbunătățirea traficului în București este una dintre prioritățile ei, iar eliminarea costului pe transportul public de suprafață este una dintre soluțiile pe care vrea să le încerce pentru a atinge acest obiectiv. 

Haideți să vedem dacă este o soluție viabilă făcând o analiză bazată pe cifre și argumente vreți ?


 Alina Gorghiu


"Cu toate riscurile, PNL va vota împotriva acestei inițiative, dintr-un motiv foarte simplu: minunile nu durează mult, iar în cazul de față, efectele sunt nocive pentru toți bucureștenii."


Doamna Gorhiu ne spune că un trafic mai lejer în București ar fi o minune ? 

Cum ar fi efectele gratuității nocive ? Să ne spună! "Această gratuitate va fi plătită, până când se va constata de către toți falimentul RATB, și de către cei care merg cu autobuzul sau tramvaiul, și de către șoferi, pietoni ori biciliști pentru că toți plătim impozite și pentru că serviciile publice nu pot fi gratuite, într-o economie funcțională."

Deci, doamna recunoaște din capul locului "Această gratuitate va fi plătită". Păi dacă e plătită atunci nu e gratuitate nu ? Evident că nu e, banii ar veni din taxele pe care tot noi le plătim.   Întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem este : Ar fi inteligent să folosim acești bani pentu a implementa soluția în discuție ?  De-aia avem nevoie de o analiză. 

  
 


 "Așa stau lucrurile, atunci când nu te închini la statuia lui Lenin și nu crezi în biblia lui Marx."


 Serios ? Mai aveți profunzimi de-astea ?  Totuși, noi ce facem cu traficul ăla ?

"Pomana domnului Dragnea și a doamnei Firea înseamnă, de fapt, autobuze și tramvaie proaste în continuare, înghesuială și mai mare, servicii de și mai slabă calitate și anularea oricărei perspective de modernizare a transportului în comun"


În loc să vă atacați furibund adversarii politici și să faceti profeții nefondate,  nu vreți să dezbatem argumentat ideea propusă ? 

 "Știu că nu vom fi foarte populari cu o astfel de poziție, dar cred că e nevoie să ne opunem populismului, cu toate riscurile. Populismul înseamnă, în cele din urmă, și mai multă sărăcie, iar un partid de dreapta trebuie să aibă curaj să facă ceea ce trebuie, nu ceea ce e convenabil. Desigur că vom fi admonestați de către 'apostolii' PSD care și-au propus, de fapt, să transforme bugetele publice ale primăriilor în propriul buget de campanie. Se vor erija în apărătorii celor amărâți, vor acuza PNL că nu vrea binele țării și că nu îmbrățișăm modelul Venezuela, pe care ni-l propun. Și acolo conducătorii de stânga au făcut multe minuni. Până când într-o bună zi toate gratuitățile s-au epuizat, iar Guvernul nu mai poate plăti nici măcar tipărirea de bani. Suntem, evident, departe de o astfel de situație și probabil nu vom merge până acolo, dar întotdeauna există un prim pas către prăpastie"


Doamna Gorghiu, nu vreți să ieșiți din încleștarea asta, populism / capitalism, stânga / drepta și să ne concentrăm pe a găsi soluții fezabile la niște probleme care ne interesează pe toți ?  Nu vreți să discutăm constructiv, la obiect, niște idei și să le judecăm în funcție de valoarea lor reala și nu de persoana care le-a prospus ?  
Eu sincer îmi doresc asta. Știți de ce ?   

Pentru că o idee este o entitate distictă de persoana care a zămislit-o, la fel cum un copil este o ființă distinctă de mama sa. Fiecare idee are nevoie de o șansă așa cum fiecare copil are nevoie de o șansă indiferent de părinți. 

Haideți să nu le omorâm în fașă.

Un cetățean"Cum sa asiguri... gratuitate pentru toate categoriile de persoane...?! Cu ce bani acoperiti cheltuielile R.A.T.B?! Ganditi inainte sa vorbiti sau poate...a "strans" psd-ul, bani pentru "reforme" sociale..."


Sursa


Bună întrebarea. Și eu propun să gândim. Haideți chiar să gândim și să nu sărim la concluzii si atacuri polarizate între partide. Haideți să trecem de lupta PSD/PNL și să ne gândim la idei.


_________________________________________________________________________________Eu consider că această propunere merită o analiză argumentată. Să vedem care sunt plusurile și minusurile. 

Să vedem de unde se pot lua bani pentru a o pune în practică.

Care este previziunea de îmbunătățire a traficului? Se merită ?

Cum facem să avem autobuze care respectă orarul și au o frecvență decentă?

Ce se poate face cu controlorii și vânzătorii de bilete pentru care ar trebui să se găsească altă ocupație ?


Eu am pornit o analiză a acestei propuneri pe site-ul panouldebord.ro . Link-ul

Invit pe oricine vrea, să-și spună părerea. 

Haideți să ieșim la lumină. Hai să nu ne mai urâm atâta. E ok să avem păreri diferite, diversitatea e bună, dar hai să le dezbatem, hai să dialogăm, hai să încercăm să construim împreună țara asta. Hai să ne ridicăm din cenușă!


 Niciun comentariu: