Guvernare = Autoguvernare = Autocunoaştere ( ceea ce nu înseamnă izolare, ci înţelegerea asemănărilor profunde între tine şi ceilalţi )
6 august 2010
Lansare site "Metaguvernare"
Iată că ideea prezentată în articolele anterioare a prins viaţă. Este încă mică, nu prea se ţine pe picioare, are nevoie de atenţie constantă şi de suport dedicat, dar .. există.
Despre ce este vorba?
Despre un site pentru administrarea colaborativă a problemelor comune.
Sună ciudăţel, nu prea e nici forum nici blog nici wiki, de fapt nu e mare lucru. E doar un loc unde oamenii pot posta problemele care îi preocupă, pot posta soluţii la ele şi apoi din nou probleme la soluţii şi tot aşa.
Pot adăuga şi comentarii. Pe lângă asta le mai pot şi vota şi adăuga prioritaţi şi... cam atât deocamdată.
Asta e, suntem mici.. când mai creştem.. poate devenim mai interesanţi.. dar asta depinde de atenţia pe care ne-o acordaţi.
Ca să n-o mai lungesc... a era să uit, deoarece foloseşte o tehnologie mai ciudăţică ( a se citi mai noua?! ) nu toate browserele sunt prietenoase (aşa e domne lumea, rezistentă la schimbare).
Aş recomanda Google Chrome, dacă nu, Opera. Din păcate Firefox e destul de lent, iar de Internet Exploiter nici nu mai zic...
Cam atât. Site-ul este metaguvernare.selfip.com.
Mai multe detalii, găsiţi acolo.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
21 de comentarii:
Interesant, arata foarte profy. Se misca cam lent insa, mai ales pe firefox.
Ce tehnologie folosesti (sa nu fac eu reverse engineering).
Eu iti urez success, poate si contribui cu ceva cand ma viziteaza muza.
Păi folosesc framework-ul ăsta, un wrapper peste Google Web Toolkit.
E javascript intensive.. şi se pare ca firefoxu' n-a prea ţinut pasul. Poate cu timpul însă...
Apropo de contribuit.. cu cât mai mulţi cu atât mai bine...
Felicitari pentru site! :)
Da, pe firefox nu prea merge, o să-mi instalez google chrome.
Mai întâi să mă familiarizez cu site-ul, apoi vin şi cu propuneri/idei.
Era să uit, am şi câteva probleme... :)
păi.. n-avem cu toţii ? :P
Tot mă gândeam să propun şi eu o problemă, dar nu reuşesc să îmi dau drumul.
Mă gândesc că toate problemele pe care le-aş putea propune sunt probleme ale mele, nu ale lumii.
De fapt lumea este OK, şi întotdeauna a fost. Probleme apar doar când noi considerăm că nu e OK şi vrem să o schimbăm.
Ce problema am eu: Nu îmi place deloc organizarea socială a culturii noastre.
Orice problemă cred că ar trebui să înceapă cu "nu îmi place"...
Lumea nu există. Există doar oameni şi interacţiunile dintre ei.
Problemele pe care le ai normal că sunt ale tale, pentru că sunt asociate modelului tău despre lume şi viaţă care este total subiectiv şi probabil unic. Nimic rău în asta.
Pune problemele astea.. ale tale. Pune ce te deranjează pe tine. Nu încerca să gândeşti din perspectiva "lumii", gândeşte din perspectiva ta..
Ăsta e şi rolul site-ului să sumeze perspectivele subiective şi să scoată la iveală punctele comune..
Hai ca incep sa ma dumiresc si eu.
Tot cu firefox buchisesc.. :)
Din păcate cu firefoxu e cam masochistic.. :(
Dar, din fericire, am văzut că varianta care urmează 4.0 care acum e în beta..merge mult mai bine..
Sper să nu-şi piardă lumea interesu' până atunci :))
Mda, am realizat deja asta. Dar Chrome nu ma lasa sa fac login... :(
Nu era de la Chrome.. stricasem eu ceva :))
Se mai intampla... asa-i cu proiectele in curs de dezvoltare :)
Si despre partea cu problemele care sunt intotdeauna subiective, cred ca e punct pe care ar merita sa insiste pentru a-l intelege toti membrii.
De-abia astept sa vad cum va functiona sistematizarea cauza/efect a problemelor.
Oare ar avea sens si o sistematizare cauza/efect a solutiilor?
@pai mei : ar ajuta mult dacă ai pune pe site.. de ce nu e user friendly :))
Dar aşa e cu firefox.. nu prea poţi să pui nimic :P
Aş aprecia dacă ai folosi Google Chrome pentru asta.. sau eventual să downloadezi varianta 4.0-beta de la Firefox.. care merge mai bine :)
@Gab
Nu este o sistematizare a problemelor separat şi una a soluţiilor separat. Este vorba de o ierarhie construită din alternanţa probleme/soluţii.
O problemă nu cauzează o altă problemă direct, ci are o soluţie care odată implementată cauzează alte probleme.
Teoretic ierarhia s-ar construi încercând să încadrezi cât mai bine o problemă. De pildă, dacă te duci pe tab-ul "Aplicaţie" şi dai click pe "Arată ierarhia" îţi arată secvenţa de probleme şi solutii care au dus la necesitatea unei astfel de aplicaţii ( în viziunea mea desigur).
Mai departe, dacă ai o problmă cu aplicaţia, adaugi problema sub ea, nu în grupul rădăcină sau în altă parte.
Teoretic în grupul rădăcină ar trebui să stea problemele fundamentale gen "Cum ne putem optimiza existenţa" sau "Cum putea crea o societatea egalitaristă", adica chestii generale, care cumva dau o direcţie ..
După părerea mea singura problmă care ar trebui să stea în grupul rădăcină este "Cum ne putem optimiza existenţa", restul problemelor fiind undeva mai jos în ierarhie..de la probleme mai generale până la cele mai specifice..dar asta nu trebuie să rămână aşa.. oricine poate pune o altă problemă in grupul rădăcină dacă o consideră fundamentală..
La naiba, nu ştiu cum să explic asta mai bine..
Până la urmă din discuţiile astea îmi dau seama cel mai bine de discrepanţele dintre ce am vrut eu să zic şi ce înţeleg oamenii.
Îmi dau seama că sunt goluri multe în textuleţul pe care l-am pus pe site.
O să încerc să modific/completez prezentarea ca să transmită cât mai bine ideea. E şi asta o mare problemă pe care mi-am creat-o făcând această aplicaţie.. :)
Hmmm. O problema nu cauzeaza alta problema direct, ci are o solutie care odata implementata cauzeaza alte probleme?
Nu stiu daca e cea mai optima abordare, ca sa zic asa.
De exemplu: Problema "Uneori sunt mahmur" e cauzata de problema "Uneori beau prea mult alcool". Care ar fi solutia intermediara in ierarhia despre care vorbesti?
In paralel, sa zicem ca as avea solutia "bea mai putin alcool", care ar avea ca si efect "cheltuie mai putini bani" (care poate ca e o solutie si pentru alta problema), care poate ca ar avea ca si efect "petrece mai putin timp cu activitati aducatoare de bani", care ar putea avea ca si efect "ai mai mult timp liber sa faci ce ai chef" (care din nou ar putea fi o solutie pentru alte probleme).
Daca incerci sa ierarhizezi simultan problemele si solutiile mi se pare ca ar fi cumva ca si cum ai aduna mere cu pere. Problemele fac parte din realitatea care exista in prezent, iar solutiile sunt actiuni ale noastre. Doua categorii destul de clar diferentiate.
Si din cauza buclelor de reactie, am o problema si cu cuvantul ierarhizare, pentru ca in viziunea mea toata treaba e mai mult o retea de noduri decat o ierarhie. De fapt doua retele de noduri (una pentru probleme, una pentru solutii).
Sincer nu cred că problemele pot fi disociate de soluţii şi nici invers. Una fără alta nu există, una o induce pe alta, iar reacţia este cu dublu sens. Deci de-acord cu tine cu buclele de reacţie.
Apropo de exemplul tău şi de faptul că totul este relativ.
Tu zici că "Uneori beau prea mult alcool" este o problemă.
Dar de ce beau unii oameni prea mult alcool?
E foarte posibili ca mulţi să găsească în alcool o pseudorezolvarea la problemele din viaţa lor. Prin urmare băutul de alcool este o "soluţie". Evident una falsă, dar subiectiv ei n-o consideră ca fiind deficitară.
Ar mai putea exista şi cazul în care unii beau pur şi simplu.. iar atunci ce mai este băutul de alcool? Aş zice că nu-i nici problemă nici soluţie.. e doar o activitate.. o ocupare a timpului..
Cred că dacă intrăm în astfel de detalii/discuţii nu mai ajungem nicăieri.. ( nu că ar trebui să ajungem undeva :)) )
În fine, mai departe. Sunt de-acord şi cu faptul că folosirea cuvântului "ierarhizare" s-ar putea să fie una nefericită, dar un punct de pornire a fost necesar.
N-am susţinut nicio clipă că acest punct de pornire, în speţă aplicaţia, este unul perfect, ba dimpotrivă sunt convis de contrariu, dar aşa cum am zis, pentru a exista ceva "mai bun" la început este necesar să existe "ceva".
Chiar mă gândeam că poate am greşit încercând să definesc pentru ce este construită aplicaţia. Făcând asta, pe lângă faptul că restricţionez poate nedorit, o posibilă utilitate la care eu nu m-am gândit, s-ar putea să şi îndrept atenţia într-o direcţie care n-are nicio legătură cu scopul la care m-am gândit eu iniţial.
Prin urmare aş sugera aşa:
-hai să uităm că am menţionat de ierarhii,de metaguvernare şi celealte concepte care ar fi trebuit să arate "unde trebuie să ajungem". Nu trebuie să ajungem nicăieri.
-hai să ne concentrăm efectiv pe funcţionalităţile de bază:
1) Oricine care are o problemă, o nemulţumire, o propunere, un deranj, îl/o poate posta pe site. Nu contează că deranjul este provocat de celalţi semeni, sau de altceva. Nu există restricţii.
2) Oricine poate veni cu un comentariu sau o posibilă soluţie la problema/propunerea altcuiva
3) Oricine poate vota că este de acord sau nu cu o problemă, soluţie sau comentariu postat
4) Dacă cineva este chiar pasionat poate să dea şi priorităţi, problemelor şi solutiilor postate, eventual poate aloca un status..
Şi cam atât..
Dacă cineva consideră că acest chestii pot folosi la ceva, se poate implica, dacă nu.. asta e.. :)
Uite că am învăţat o lecţie bună. Cu cât încerci sa explici mai bine pentru ce e făcută o chestie, cu atât limitezi modurile în care ea poate fi folosită.. :)
gata, m-am logat si eu, am postat una alta. spor.
Salut Mihai,
Mulţumesc pentru feedback. Mă apuc de treaba!
Nu ştiam că există un Mihai care urmăreşte acest blog, dar mă bucur ca există, cu atât mai mult că este cineva care pune ca link, un site pe care găseşti scris următoarele:
"For the culmination of spirituality lies not only in discovering our inherent unity and freedom, but also in opening the way for life to express itself through us in a unique and creative way. Such uniqueness and creativity is not to be found in anything the human mind has ever created, nor is it to be found in our ideals of human perfection or utopian dreams."
E obositor, chiar si cu chrome.
Apoi m-a pus naiba sa dau Ctrl si + ca mi se parea prea mic fontul. Si atunci chiar s-a zapacit tot... :)
Hai ca pana la urma si-a revenit. Dar ramane frustrant, cica sunt IT si tot imi prind urechile. Un "internautist" normal, care abia stie sa puna o poza pe un forum si un comentariu pe un site de stiri, nu cred ca are nici o sansa.
Trebuie neaparat facut cumva mai user friendly. Pornit de la ceva cu care oamenii sunt deja obisnuiti. Macar interfata si aranjarea in pagina sa semene cu un forum sau cu un site de stiri sau cu ceva familiar.
La astea se pot adauga in prima faza niste butoane de vot mai avansate, urmand ca pe masura ce popularitatea va creste si vor fi necesare noi optiuni, oamenii sa fie obisnuiti treptat cu ele.
uff... momentan problema majoră este că se mişcă foarte foarte încet. Chiar dacă am modifica interfaţa să fie ceva mai intuitivă, tot nu ajută prea mult, atâta timp cât trece melcu până se afişează o pagină ..
Am ales tehnologia asta pentru că mi-a fost mai uşor să-l programez.. dar uite că este un chin pentru utilizatori..
Acum că m-am întors din vacanţă stau pe el să vedem ce-i fac..
Mda, aia e bonus. Ideea e sa fie cat mai accesibil, atat dpdv compatibilitate browser cat si usurina utilizare.
Trimiteți un comentariu