9 iunie 2016

Transportul RATB în București gratuit - reacții, opinii, propuneri



Nici nu a propus bine noul primar ales al Bucureștilui, Gabrilea Firea, ca transportul RATB să devina gratuit, că s-au și stârnit șuvoiuri de atacuri neargumentate, venite din toate părțile să "invalideze" ideea.

Deci, ca să fie clar, eu nu am votat-o pe această doamnă, dar înțeleg că problemele nu se rezolvă rejectând din start orice idee care nu vine de la tine.

Doamnelor și domnilor concetățeni, să știți că un popor sau un om pierdut, este acela care și-a pierdut instictul de a mai căuta și recunoaște ce este bine pentru el și a rămas doar cu un reflex de ură patologică indus de prea multe traume.

Acest gen de reflex îl recunosc în reacțiile pe care le-am văzut astăzi la ideea menționată mai sus.

Pot să asemuiesc acest gen de reacție cu cea a unui câine înrăit, care mușcă mâna ce îi oferă o bucată de pâine,  care nu mai crede în nimeni și în nimic. Pentru el oricine este dușmanul. Asta ne dorim să fim ?

Eu nu spun că ideea propusă este bună, spun doar că ar fi sănătos să facem o analiză bazată pe fapte, argumente și cifre și apoi să tragem concluziile.

Eu nu spun de asemenea, că această propunere nu este strict menită să ia ochii și să mai câștige niște voturi pentru parlamentare și apoi să fie lăsată baltă, dar nu putem face această judecată încă. Trebuie să urmărim faptele și apoi să judecăm.

Dincolo de asta, ne suntem nouă datori să luăm în serios orice potențială soluție la niște probleme care ne interesează.

Toți ne plângem de traficul din capitala, dar sărim la gâtul oricui  propune ceva.

Uitați halal de reacții la "distinșii" noștri "politicieni" și oameni de cultură:

 Traian Băsescu


- "Este o soluție irațională."

Și vreți sa vă credem pe cuvânt? Da nu mai bine ne prezentăți raționamentul prin care ați ajuns la această concluzie? Sau pentru că e irațională n-aveți nevoie de raționament ? 


 RATB consumă cam 1.500 de milioane de lei pe an. Cu ce mai faci alte investiții necesare prin capitală?"

În această afirmație domnul Băsescu probabil se referă la cheltuielile totale ale RATB, nicidecum la suma pe care ar pierde-o RATB-ul dacă n-ar mai vinde bilete și abonamente care este undeva sub 200 de milioane anual.

Iată mai multe informații:

"Încasările totale din vânzări ale RATB au scăzut cu 4,5% în 2015, de la 186,10 la 177,76 milioane lei. Din acestea, cele provenite din vânzarea de titluri de călătorie și servicii s-au diminuat cu 3,6%, la 175,53 milioane lei, iar cele din contravaloarea cardurilor contactless, cu peste 10%, la 2,23 milioane lei."

Sursa


Deci, ceea ce face domnul Băsescu aici este o diversiune  (red hering), mutând discuția pe un alt subiect.


Nicolae Manolescu


În primul rând, costă pe cap de călător şase lei şi biletul e 1,5 lei sau aşa ceva. Deci pierderile sunt de 4,5 din 6 acum. Păi dacă mai scoţi şi biletele, se duce de râpă tot."

Poate ne explică și nouă domnul Manolescu, care este raționamenul prin care a ajuns de la enunțarea unor fapte, la concluzia că "se duce totul de râpă". Să vină cu niște cifre ceva, să ne lumineze, care este râpa, unde suntem noi și cum ajungem acolo..



 "Când s-a pus problema transformării în societate comercială a RADET-ului, s-a observat imediat că trebuie mărite tarifele cu 60%."

Așa... ce legătură are asta cu subiectul discutat ? 


 "Ea nu ştie ce spune, cineva a învăţat-o prost."

Direct atac la persoană.


 "Ţine de promisiunile astea să zic aşa stângiste din campanie, care nu pot fi puse în practică, pentru că acolo trebuie să vii cu măsuri rezonabile economic."

De unde știe domnul Manolescu că această măsură nu este rezonabilă economic ? Să ne demonstreze cu cifre și calcule.



"Dacă începe aşa, începe prost.
Eu o cunosc pe Gabriela Firea foarte bine, nu-mi fac foarte mari iluzii. Ea e o fată drăguţă, deşteaptă, citită, mai face şi poezii, membră a Uniunii Scriitorilor, dar nu asta-i problema, problema este că întâi îţi trebuie o echipă, pe care eu nu văd s-o aibă, ar fi trebuit să ştim şi noi. În al doilea rând, îţi trebuie o anume minte acolo, acolo nu mai e politică, nu mai e populism, nu te duci şi spui scot biletele, asta-i o prostie."

Din nou atac la persoană.

"Acolo te duci şi spui uite, am priorităţile cutare şi am bani pentru. Pe mandatul meu voi termina cutare chestie şi voi lăsa urmaşului meu jumătate din proiectul al doilea şi aşa mai departe. Dacă nu faci chestiile astea, lumea nu te crede. Foarte repede se va vedea povestea asta".

 Doamna Firea a spus că îmbunătățirea traficului în București este una dintre prioritățile ei, iar eliminarea costului pe transportul public de suprafață este una dintre soluțiile pe care vrea să le încerce pentru a atinge acest obiectiv. 

Haideți să vedem dacă este o soluție viabilă făcând o analiză bazată pe cifre și argumente vreți ?


 Alina Gorghiu


"Cu toate riscurile, PNL va vota împotriva acestei inițiative, dintr-un motiv foarte simplu: minunile nu durează mult, iar în cazul de față, efectele sunt nocive pentru toți bucureștenii."


Doamna Gorhiu ne spune că un trafic mai lejer în București ar fi o minune ? 

Cum ar fi efectele gratuității nocive ? Să ne spună!



 "Această gratuitate va fi plătită, până când se va constata de către toți falimentul RATB, și de către cei care merg cu autobuzul sau tramvaiul, și de către șoferi, pietoni ori biciliști pentru că toți plătim impozite și pentru că serviciile publice nu pot fi gratuite, într-o economie funcțională."

Deci, doamna recunoaște din capul locului "Această gratuitate va fi plătită". Păi dacă e plătită atunci nu e gratuitate nu ? Evident că nu e, banii ar veni din taxele pe care tot noi le plătim.   Întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem este : Ar fi inteligent să folosim acești bani pentu a implementa soluția în discuție ?  De-aia avem nevoie de o analiză. 

  
 


 "Așa stau lucrurile, atunci când nu te închini la statuia lui Lenin și nu crezi în biblia lui Marx."


 Serios ? Mai aveți profunzimi de-astea ?  Totuși, noi ce facem cu traficul ăla ?

"Pomana domnului Dragnea și a doamnei Firea înseamnă, de fapt, autobuze și tramvaie proaste în continuare, înghesuială și mai mare, servicii de și mai slabă calitate și anularea oricărei perspective de modernizare a transportului în comun"


În loc să vă atacați furibund adversarii politici și să faceti profeții nefondate,  nu vreți să dezbatem argumentat ideea propusă ? 

 "Știu că nu vom fi foarte populari cu o astfel de poziție, dar cred că e nevoie să ne opunem populismului, cu toate riscurile. Populismul înseamnă, în cele din urmă, și mai multă sărăcie, iar un partid de dreapta trebuie să aibă curaj să facă ceea ce trebuie, nu ceea ce e convenabil. Desigur că vom fi admonestați de către 'apostolii' PSD care și-au propus, de fapt, să transforme bugetele publice ale primăriilor în propriul buget de campanie. Se vor erija în apărătorii celor amărâți, vor acuza PNL că nu vrea binele țării și că nu îmbrățișăm modelul Venezuela, pe care ni-l propun. Și acolo conducătorii de stânga au făcut multe minuni. Până când într-o bună zi toate gratuitățile s-au epuizat, iar Guvernul nu mai poate plăti nici măcar tipărirea de bani. Suntem, evident, departe de o astfel de situație și probabil nu vom merge până acolo, dar întotdeauna există un prim pas către prăpastie"


Doamna Gorghiu, nu vreți să ieșiți din încleștarea asta, populism / capitalism, stânga / drepta și să ne concentrăm pe a găsi soluții fezabile la niște probleme care ne interesează pe toți ?  Nu vreți să discutăm constructiv, la obiect, niște idei și să le judecăm în funcție de valoarea lor reala și nu de persoana care le-a prospus ?  
Eu sincer îmi doresc asta. Știți de ce ?   

Pentru că o idee este o entitate distictă de persoana care a zămislit-o, la fel cum un copil este o ființă distinctă de mama sa. Fiecare idee are nevoie de o șansă așa cum fiecare copil are nevoie de o șansă indiferent de părinți. 

Haideți să nu le omorâm în fașă.

Un cetățean



"Cum sa asiguri... gratuitate pentru toate categoriile de persoane...?! Cu ce bani acoperiti cheltuielile R.A.T.B?! Ganditi inainte sa vorbiti sau poate...a "strans" psd-ul, bani pentru "reforme" sociale..."


Sursa


Bună întrebarea. Și eu propun să gândim. Haideți chiar să gândim și să nu sărim la concluzii si atacuri polarizate între partide. Haideți să trecem de lupta PSD/PNL și să ne gândim la idei.


_________________________________________________________________________________



Eu consider că această propunere merită o analiză argumentată. Să vedem care sunt plusurile și minusurile. 

Să vedem de unde se pot lua bani pentru a o pune în practică.

Care este previziunea de îmbunătățire a traficului? Se merită ?

Cum facem să avem autobuze care respectă orarul și au o frecvență decentă?

Ce se poate face cu controlorii și vânzătorii de bilete pentru care ar trebui să se găsească altă ocupație ?


Eu am pornit o analiză a acestei propuneri pe site-ul panouldebord.ro . Link-ul

Invit pe oricine vrea, să-și spună părerea. 

Haideți să ieșim la lumină. Hai să nu ne mai urâm atâta. E ok să avem păreri diferite, diversitatea e bună, dar hai să le dezbatem, hai să dialogăm, hai să încercăm să construim împreună țara asta. Hai să ne ridicăm din cenușă!


 



7 iunie 2016

Venitul minim de bază, PSD, Waze - despre conflicte ireconciliabile

Elvețienii tocmai au avut referendum legat de adoptarea unui venit minim de bază de 2500 de franci pentru toți cetățenii. Inițiativa  a fost respinsă într-un mod categoric.

În același timp, în România au fost alegeri locale, unde PSD-ul a adunat aprope de 40% din voturi, rotunjind grosier. PSD-ul este partidul asistaților social și al combinatorilor. Adică al celor care vor să obțină avantaje fără să producă de fapt valoare. Înclin să cred că dacă s-ar fi ținut la noi referendumul pe care l-au votat elvețienii, ar fi trecut. Ce bine că nu se pune problema. La noi, asta ar fi dus la colaps. Uneori la asta se ajunge când unii urmăresc doar interesul lor imediat și nu înțeleg că interesul lor imediat poate fi inamicul interesului lor de mâine..

Nu zic, poate că ar fi ceva benefic într-o astfel de măsură, poate că ar permite unor oameni să urmărească niște obiective care nu ar produce valoare pe termen scurt, dar care ar fi benefice societății pe termen mediu și lung. Ca acest lucru să funcționeze însă, este necesar ca cetățenii acelui stat, să aiba un minim de educație și inteligență care să le permită să facă lucruri mai folositoare decât să se ducă în prima cârciumă și să-și umple golul din cap cu alcool. Aparent nici măcar elevețienii nu par să creadă că sunt la nivelul ăla, deși sunt mult mai evoluați decât noi.

În același timp, avansul tehnologic continuă să se insereze și să zdruncine diverse echilibre ce păreau să fie un dat.
Aplicația Waze, care permite șoferilor să găsească cele mai rapide rute spre destinațiile lor, a dus la disturbarea liniștii din diverse cartiere lăturalnice, contribuind la diminuarea confortului locuitorilor acelor zone. Dureros. Aparent oamenii, obișnuiți cu un trafic mult mai redus pe străduțele lor obscure, s-au trezit cu nenumărate hoarde de mașini poluându-le aerul și spațiul auditiv.  Nu este un lucru ușor de înghițit, așa că exasperați, au recurs la postarea de anunțuri false cu "drum în lucru", "radar" și alte asemenea pentru a păcăli aplicația să nu mai ruteze traficul prin cartierul lor.

Ei dar ce te faci, că aplicația Waze permite tuturor să pună anunțuri și pentru fiecare anunț fals, veneau 10 care îl infirmau, postate de cei care foloseau ruta respectivă.  În principiu fiecare parte are dreptate, însă iată că există situații în care nu se  poate ca toți sa aibă de câștigat.

Într-un fel cam acesta este punctul comun al acestor știri. Într-o societate există grupuri de indivizi ale căror interese intră ireconciliabil în conflict. Uneori toți au dreptate în felulul lor, alteori unii au mai multă dreptate decât alții. Uneori se poate găsi o soluție de compromis, alteori nu.

Cu toții vrem să avem suficienți bani să facem ce vrem și în același timp poate că nu ni se pare corect să întreținem pe cineve din rodul muncii noastre.
Cu toții vrem să ajungem mai repede acolo unde ne dorim și de asemena cu toții vrem să avem liniște în confortul propriei locuințe. În fiecare situație vrem să obținem ce e mai bine pentru noi, la fel și ceilalți. 

Cine câștigă ? Cei care sunt mai determinați, mai echipați, mai mulți.. dar nu poți fi de fiecare dată de partea câștigătorilor. În unele situații trebuie să lași de la tine..


Sursa.


Elon Musk despre democrația directă






Sigur, succesul unui astfel de sistem este direct proporțional cu gradul de inteligență al participanților. În fond, limitele democrației sunt cunoscute, iar Isaac Asimov a spus-o foarte bine : "Democrația este sistemul în care ignoranța ta are aceeași valoare precum cunoașterea mea".

Cu toate astea, democrația directă are măcar avantajul că nu mai permite câtorva indivizi, în general corupți, și nu foarte inteligenți să controleze tot..