2 ianuarie 2010

Proiectul Phoenix



Prin noiembrie ajunsesem la concluzia ca daca se vrea o alternativa la sistemul actual, aceasta trebuie construita de jos, de la satisfacerea nevoilor primare si evoluand de acolo. Mai spuneam ca o componenta fundamentala a acestui sistem ar trebui sa fie colaborarea intre oameni, iara nu competitia.
In acelasi timp Cristian Butusina lucra si el la un proiect, "Proiectul Phoenix". Cum vroiam sa si fac ceva nu numai sa vorbesc despre asta am incercat sa aflu mai multe detalii despre proiect. Intre timp lucrurile au evoluat putin si am ajuns sa colaboram pentru a pune aceasta idee in practica. Totul se intampla "la tara", la casa bunicilor mei din comuna Magura judetul Teleorman. Pentru a afla mai multe despre proiect click aici.
Desigur, pentru a se putea dezvolta va avea nevoie de o interactiune comerciala cu sistemul actual, insa odata pasit in interior lucrurile vor arata cu totul altfel. Accentul se va pune pe fiinta umana si pe ideea de comunitate. Intocmai ca in proiectul lui Jaque Fresco, logica realitatii va dicta ce trebuie facut nu un set de legi si norme rigide.

12 comentarii:

Gab spunea...

Suna foarte interesant. Daca ar exista ceva de acest gen si in zona mea, poate ca as fi interesat.

individul_x spunea...

Pai ideea ar fi sa se creeze genul asta de comunitati in cat mai multe zone, apoi fiecare la randul ei sa se divida, intocmai precum celulele, fiecare beneficiind de adn-ul functional al celorlalte. Acest adn nu e altceva decat informatii legate de ce merge si ce nu merge, astfel inca sa nu stea fiecare sa reinventeze roata de fiecare data...

individul_x spunea...

Momentan suntem in dezvoltare.Speram ca pana in martie sa punem cat de cat la punct prima sera eventual sa avem si o prima productie. Cu resursele nici noi nu stam stralucit dar odata ajunsi la o solutie functionala reproducerea ei va costa foarte putin. Sistemul va functiona cu siguranta, e doar o chestiune de timp. Ideal ar fi sa fim cat mai multi care sa facem asta, in special cei ce deja gandim la fel si am ajuns la concluzii similare. Daca vreti, sunteti bineveniti sa vedeti despre ce e vorba. Ceea ce imi place foarte tare este ca premizele sunt corecte. Doi oameni care s-au cunoscut pe internet, au ajuns sa colaboreze pentru a pune bazele unei alternative, fara pretentii, fara mie cat imi revine? si alte prostii de genul, fiecare a pus ce a putut si nu asteapta altceva decat un trai liber. Este atat de simplu!

individul_x spunea...

Nici eu nu ma pricep la agricultura dar orice se poate invata nu? Sigur poate masurile sunt putin drastice dar trebuie sa incepem de undeva. Oricum totul este menit sa evolueze si majoritatea lucrurilor de rutina sa fie automatizate, dar toate la timpul lor..
Ti-am raspuns si pe gandeste.org In principiu discutiile de proiect ar fi bine sa le postam acolo, pentru a se pastra o coerenta.

Anonim spunea...

Salutare. Am citit si eu despre proiect dar n-am vazut o solutie de a atrage niste bani pe cale legala. Ma gandesc ca sunt atatia smecherasi in tara asta care au obtinut fonduri europene sau subventii... Voi, cei care ati conceput proiectul, pareti a cunoaste si economie si legislatie. Ati incercat sa infiintati un ONG sau o persoana juridica care sa poata accesa niste fonduri? De ce sa nu profitati de sistemul actual care a profitat de noi cat a putut si chiar cat n-am mai putut face noi fata? Din pacate eu nu ma pricep la legislatie, deci e doar o sugestie la care va rog sa va ganditi serios. Si insist pt ca acest proiect mi se pare revolutionar si chiar ceea ce asteapta multi cetateni dezamagiti de sistemul actual. Sau poate ati pomenit si de atragere de fonduri dar n-am ajuns eu sa citesc pana acolo :) M-am oprit din citit cand am ajuns la detaliile tehnice de organizare etc. Promit ca citesc tot. Dar sunt atat de entuziasmat acum, ca nu am rabdare sa astept pana atunci sa postez comentariul asta :) Va urez succes si sper sa am ocazia sa contribui si eu cu ceva...

Gab spunea...

Eu i-as intelege daca nu vor nimic de la actualul sistem putred. Poate ca vor sa invete sa se descurce singuri...

Anonim spunea...

Pai materialele si tehnologia de care au nevoie macar la inceput, de teren etc. De unde si cum le procuri? Nu din sistemul putred? N-ar fi imoral sa ne folosim de sistem. Ar insemna ca e imoral ca am trait pana acum in sistem. Am avut de ales? Cand postez pe vreun forum sau blog ceva antisistem ma trimit idiotii sistemului in Cuba sau Vietnam. De ce nu fac ei o insula pt astia ca mine sa ma trimita acolo si sa ma organizez singur? Ma gandeam ca se pot accesa fonduri cu ideea ca este un experiment social pt o alternativa la sistemul inuman actual. Asa nu-i deranjam pe licurici, pe pupincuristii lor, nu le mai dam ocazia sa ne trimita unde vor ei. Ne excludem singuri, chiar daca tot de sistemul lor putred vom depinde intr-o anumita masura, cel putin la inceput (sanatate, interventii in situatii de urgenta etc). Si daca exista posibilitatea de accesare fonduri...

Gab spunea...

Eu nu ziceam nimic despre moralitate, nu ma pasioneaza deloc subiectul. Ma gandeam ca poate sunt doar scarbiti. Eu stiu ca sunt.

individul_x spunea...

Salut Cobon,
Multumim pentru incurajari.
In principiu Gab are dreptate..
Ceea ce noi incercam este sa ne decuplam de sistem intr-o masura cat mai mare, pentru ca intr-adevar ne e scbarba..
Pe langa faptul ca daca am incerca sa accesam fondurile europene, devenim intr-o oarecare masura dependenti de el, este si foarte greu sa accesezi aceste fonduri fara "relatii" si fara a fi dispus sa faci diverse magarii..
Efortul/compromisurile s-ar putea sa fie mai mare decat beneficiile.
Ideea de baza ar fi sa colaboram noi cetatenii intre noi, si sa apelam aproape deloc la stat/sistem daca se poate..
Oricum momentan suntem la inceput, si nicio posibilitate nu este exclusa, doar mai mult sau mai putin probabila sau dorita..
O proprietate a acestui sistem pe care noi vrem sa-l creeam este aceea ca se vrea un sistem deschis si adaptabil in functie de situatia prezenta.
Pentru orice propuneri sau eventual intrebari poti posta pe gandeste.org la articolul in care proiectul este prezentat. Incercam sa creem acolo un fir de discutii la care speram sa participe cat mai multi.

Anonim spunea...

Am inteles. Multumesc pt raspuns. Daca mai am ceva de spus postez acolo. Deocamdata...succes!

blimpyway spunea...

Cred ca v-ar ajuta mult "One straw revolution - the natural way of farming" si alte carti de Masanobu Fukuoka. Detaliile de implementare ale tehnicii agricole in sine poate ca nu se aplica la noi dar principiile si filosofia care stau la baza lor s-ar putea sa va seduca.
------
In aceasi linie cautati informatii despre permacultura sau Sepp Holzer ...
Toti incearca sa implementeze ecosisteme hranitoare, care sa functioneze cu minim de interferenta artificiala.

individul_x spunea...

Da,mulţumesc de info, pe termen lung asta ar fi ideea.
Modul în care se face azi agricultură ne complică mult prea mult vieţile...